Actueel

Roerdompen voelen zich beroerd

Roerdompen voelen zich beroerdIn de Vogelklas is de roerdomp een zeldzame verschijning. Alleen in zeer strenge winters, als sloten en plassen zijn dichtgevroren worden ze binnengebracht . Daarbij zitten niet alleen Nederlandse roerdompen, maar ook wintergasten uit Scandinavië en Rusland. Dat bleek dit jaar nog, toen een in januari binnengekomen roerdomp een Zweedse ring bleek te dragen. Vanwege een gebroken vleugel is het dier ingeslapen en nu ligt hij bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam om te worden vereeuwigd als collectiestuk.

Uitgehongerde roerdompen

In de tweede week van februari werden zowaar nog drie roerdompen gebracht. Deze vogels waren erg mager, omdat vis en muizen niet meer bereikbaar waren onder sneeuw en ijs. Verder waren de roerdompen nog gezond. Een stevig dieet van muizen, eendagskuikens en vis zorgde ervoor dat de dieren binnen enkele weken weer fit waren en zich fel verdedigden tegen argeloze vrijwilligers die nieuwe kuikens en muizen kwamen brengen. Dat was soms schrikken geblazen. Het is maar goed voor mens en dier dat de roerdompen snel losgelaten konden worden. Adrie van der Heiden, een vogelringer uit Voorne kwam speciaal naar de Vogelklas om deze vogels een ring van het Vogeltrekstation om te doen voordat ze weggingen. Misschien wordt één van deze vogels over een paar jaar wel weer gevonden door een Zweedse wetenschapper.

Onzichtbaar in het riet

Een roerdomp is een soort reiger. Anders dan de blauwe reiger die we open en bloot in weilanden en langs sloten zien staan leeft de roerdomp juist stiekem en verborgen in rietvelden. Als het donker is waagt hij zich buiten de dekking van de rietpluimen, zodat hij maar weinig wordt gezien. Te horen is hij wel wanneer hij in het voorjaar zijn merkwaardig lage roep laat horen: “Hoemp!” Daaraan dankt het dier zijn Nederlandse naam, omdat het geluid doet denken aan gebonk van het onderdompelen van een houten roer.

Het Algemeen Dagblad besteedde op 20 maart ook aandacht aan dit verhaal.

terug naar het overzicht

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?

Blijf op de hoogte, lees de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte,
lees de nieuwsbrief!

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?