Actueel

Ooievaar stort uit nest

Ooievaar stort uit nest

31 mei 2011 - Afgelopen weekend zagen bewoners in de omgeving van de Stadhoudersweg dat een van de ooievaars op een nest vlakbij de dierentuin in de problemen zat. Een plastic tas zat vast om de kop van het mannetje ooievaar. De dierenambulance kon het dier er niet van bevrijden, omdat hij waarschijnlijk zou wegvliegen of uit het nest vallen als ze hem benaderden.

Gisteren raakte het dier in gevecht met zijn partner, misschien juist vanwege die plastic zak. Uiteindelijk viel hij uit het nest naar beneden. Een van de omstanders raapte het gewonde dier op en bracht hem naar diergaarde Blijdorp. Daar werd het mannetje nagekeken en toen uit rontgenfoto’s bleek dat hij niets gebroken had, werd hij overgebracht naar de Vogelklas om daar verzorgd te worden.

De ooievaar bleek een wond op zijn kop hebben en flinke kneuzingen. Aanvankelijk was hij erg wankel, maar inmiddels staat hij alweer wat steviger op zijn poten. We laten hem in een van onze buitenverblijven rustig bijkomen van zijn angstige avontuur. Of hij terug kan naar het nest om samen met zijn vrouwtje de jongen groot te brengen is nog de vraag.

In de editie van Metro van 31 mei is een fotoreportage te zien van het moment dat de ooievaar uit het nest valt.

Er is veel belangstelling voor de ooievaar. We ontvingen al diverse telefoontjes en mailtjes van buurtbewoners, die graag willen weten hoe het ‘hun’ ooievaar vergaat. Zo schreef een van hen:

Ik wil even melden dat wij deze ooievaar zeer goed kennen. Het stel komt al 15 jaar zomer en winter bij ons eten en het mannetje eet ook uit mijn hand. Afgelopen zaterdag avond stond hij bij ons op de schuur met de zak om zijn nek, door de harde wind werd hij telkens uit balans geblazen. Doordat hij uit mijn hand eet kan ik heel dicht bij komen en wilde proberen de zak weer over zijn hoofd trekken, maar door een harde windvlaag schrok hij en is weg gevlogen. We hebben hem niet meer gezien. Zondag is alleen het vrouwtje eten wezen halen, en gisteren hebben we geen ooievaar gezien, en dat is zeer ongebruikelijk, zeker als ze jongen hebben. Het mannetje vlieg dan op en neer om de kuikens van voedsel te voor zien en hij komt dan ook zeker een keer of vier per dag langs. Zeker als er vanwege de droogte niet genoeg eten is. Als we niet opschieten staat hij tegen het keukenraam te tikken met zijn snavel en loopt over het zonnescherm heen en staat op de schutting naar binnen te kijken om te zeggen dat we op moeten schieten. Dat het mannetje nu weg is gevallen, heeft grote gevolgen voor de jongen vrees ik. Ik hoop dat hij snel herstelt en zodat hij weer snel naar zijn vrouw en kinderen kan. Zou u mij op de hoogte willen houden over de ooievaar. Wij noemen hem Stokkie.

terug naar het overzicht

Blijf op de hoogte, lees de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte,
lees de nieuwsbrief!

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?