Actueel

Jonge vogels: meestal laten zitten

Jonge vogels: meestal laten zitten

29 mei 2012 - Het is volop lente, dat is goed te merken bij Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Het is nu een stuk drukker dan anders door de vele jonge vogels die de hokken bevolken.Veel van deze jonge vogels zitten onnodig in het vogelopvangcentrum, omdat onterecht gedacht wordt dat een net uitgevlogen jong hulpbehoevend is. Daarom adviseert de Vogelklas om jonge vogels te laten zitten en zoveel mogelijk met rust te laten.

Nestverlaters

Met het mooie weer van de laatste tijd gaan veel mensen naar buiten, zien dan zo’n jong vogeltje zitten, rapen die op en brengen het naar de Vogelklas. Maar het is veel beter het dier te laten zitten en door de oudervogels te laten grootbrengen. Na een aantal weken, als de jongen oud genoeg zijn om uit te vliegen, stoppen de ouders met voeren. Hierdoor worden de jonge merels, lijsters, spreeuwen, mezen en uilen gedwongen het nest te verlaten en worden op de grond verder verzorgd door hun ouders. Pas dan leren de jongen vliegen. Nadat de jongen het nest verlaten hebben worden zij op de grond door hun ouders verder gevoerd. Het oprapen van jonge vogels is dus meestal niet nodig. De oudervogels houden voortdurend een oogje in het zeil en waarschuwen hun kroost voor naderende bedreigingen, zoals katten. 

Alleen kaal of gewond naar Vogelklas

“Alleen als u een gewonde, kale of verzwakte jonge vogel vindt, of uw kat brengt er een thuis, raden wij u aan het diertje naar de Vogelklas te brengen” adviseert beheerder Monique de Vrijer. “Wanneer u echter een jong vogeltje op de grond ziet zitten, dat geen verwondingen of andere afwijkingen heeft, laat het dan liever met rust. Zit het vogeltje midden op straat, dan is het prima om deze een klein stukje te verplaatsen en in de begroeiing te zetten. Door een poosje op een afstandje te kijken, kunt u al snel zien dat de ouders nog in de buurt zijn en reageren op het geroep van hun jong”. Heeft u twijfels, belt u dan gerust even met de Vogelklas om advies te vragen, of kijk voor tips op onze website: www.vogelklas.nl

Wethouder van Huffelen onthult nieuw logo

U kunt natuurlijk ook een kijkje bij ons komen nemen op onze jaarlijkse open dag, zondag 3 juni . Om 12.00 uur opent wethouder Alexandra van Huffelen officieel de open dag en zal dan ook ons nieuwe logo onthullen.

Voedermoeder of voedervader iets voor u?

Interesse in een tijdelijk ouderschap voor onze jonge vogels? Meld u dan als voederhulp bij de Vogelklas. Bel 010-4857847, mail naar info@vogelklas.nl of maak een praatje bij onze informatiekraam tijdens de open dag. Onze medewerkers vertellen graag over het werken bij de Vogelklas.

terug naar het overzicht

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.