Eerste hulp

Behandeling vogels

Nauwkeurig onderzocht

Een vogel die in het asiel binnenkomt wordt eerst nauwkeurig onderzocht. Behalve de behandeling van duidelijk zichtbare verwondingen wordt met behulp van een microscoop de ontlasting onderzocht om eventuele andere ziekten (worminfecties e.d.) te kunnen ontdekken.

Quarantaine

Vervolgens worden de vogels ongeveer een week lang in quarantaine gehouden. In de quarantaineruimte zijn daarvoor speciale, goed schoon te maken kooien in allerlei formaten. Ook is er een klein bassin en een warmtekooi voor de jonge vogels. Door de vogels in quarantaine te houden en de hokken dagelijks te ontsmetten, wordt vermeden dat de nieuw gebrachte vogels andere vogels besmetten. Gedurende die eerste week krijgt de vogel zonodig medicijnen en wordt het ontlastingonderzoek eventueel herhaald.

Buitenkooien

Als er geen gevaar meer is voor besmetting en de vogel redelijk opgeknapt lijkt te zijn, wordt hij in een van de buitenkooien of -bassins geplaatst om daar verder te herstellen. Deze kooien zijn aanmerkelijk groter dan de quarantainekooien en bevatten meestal meerdere vogels van dezelfde soort. In deze kooien kunnen de vogels weer op krachten komen of, in het geval van de jonge vogels, leren vliegen. Als de vogels zijn hersteld, worden ze in een voor hen geschikt natuurgebied weer losgelaten.

Dierenarts

Wat betreft de kennis die nodig is voor het behandelen van de dieren wordt waar nodig gebruik gemaakt van de diensten van dierenartsen. Verder is in de ruim vijftig jaar dat de Vogelklas nu haar werk verricht ook heel veel praktijkervaring opgedaan, die steeds weer op de nieuwe medewerkers wordt overgedragen.

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?

Blijf op de hoogte, lees de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte,
lees de nieuwsbrief!

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.