Eerste hulp

Egel gevonden

Zieke of gewonde egel

Gezonde egels laten zich meestal overdag niet zien, het zijn echte schemer- en nacht dieren. Een uitzondering hierop zijn de zogende vrouwtjes die tijdens de zoogperiode nog wel eens even overdag op pad gaan om wat eten op te scharrelen, het zogen kost immers veel energie.

Wanneer een egel ziek is en zich niet oprolt, of overdag roerloos op straat of grasveld ligt, is het verstandig om hem in een doos te doen en voor advies contact op te nemen met de Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid, tel. 0900 - 112 00 00. Verder zijn egels die hoesten, rochelen, benauwd zijn,kaal of gewond zijn allemaal kandidaten voor de egelopvang, want zonder hulp zullen ze het waarschijnlijk niet overleven.

Laat jonge egeltjes altijd met rust. Pak ze niet op, zeker nooit met blote handen, en overleg EERST met de egelopvang. Moeders zijn soms een hele poos weg en het is niet erg voor de jongen om een poosje alleen te zijn, heel jammer als ze dan worden weg gehaald en moeder komt daarna bij een leeg nest!

Nooit melk!

Geef egels NOOIT melk. Ze kunnen niet tegen de suiker (lactose) die in melk zit en krijgen daar heftige diarree van, wat weer tot gevolg heeft dat ze ernstig kunnen uitdrogen en zelfs kunnen sterven. Een goed bedoeld schoteltje melk wordt dan de dood van een egel. Met een schotel water kan je egels wl een groot plezier doen. Ververs het bij voorkeur dagelijks. Heeft u een vijver in de tuin? Hang dan een stukje gaas over de rand, zodat egeltjes houvast hebben om eruit te klimmen als ze per abuis in het water belanden. Egels kunnen wel heel goed zwemmen, maar houden het niet lang vol en verdrinken soms in kleine vijvertjes.

Winterslaap

Omdat er in de winter geen eten voor egels is te vinden, gaan ze in winterslaap. Hun temperatuur gaat omlaag, ademhaling en hartslag vertragen en gaan ze, afhankelijk van het weer, van december t/m maart lekker in winterslaap. Ze zoeken een geschikte plek om een nest te maken van afgevallen bladeren. Vaak onder een heg of struik, een vlonder, een hoop takken of in de composthoop en sommige zelfs in een echt daarvoor bestemd egelhuis!
Al te drastisch harken in de herfst en winter kan alleen als je ervan overtuigd ben dat je geen egelnest weg harkt!!

Egels die tijdens de winterslaap wakker worden zijn meestal ziek en moeten worden opgepakt en naar de egelopvang worden gebracht. Vaak zijn ze dan te mager doordat ze voor de winterslaap een worminfectie hadden. Helaas zijn er ook vaak egels met zeer slechte gebitten die niet voldoende hebben kunnen eten en halverwege de winterslaap van honger en uitputting wakker worden.

Blijf op de hoogte, lees de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte,
lees de nieuwsbrief!

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?