Eerste hulp

Handige tips

Jonge vogel

Een jonge vogel in de tuin, op het balkon of op straat? Controleer altijd of er nog ouders zijn die zich erom bekommeren. Is dit het geval, blijf er dan af!

Vetbollen en olienoot-strengen

Vetbollen en olienoot-strengen hoeven alleen in de winter opgehangen te worden. In de zomer hebben vogels dit niet nodig. Een bakje water bevriest minder snel als je er een beetje druivensuiker in doet. Zorg dat ze er niet in kunnen baden, anders bevriezen hun veren. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, niet in kleine stukjes voeren, maar als geheel.Voer geen margarine, dit werkt als laxeermiddel.

Eenden en duiven

Eenden en duiven voeren in de zomer is natuurlijk leuk, maar niet noodzakelijk. Sterker nog: het is eigenlijk helemaal niet goed voor de vogels. Ze eten te eenzijdig, gaan zelf niet meer op zoek naar voedsel en blijven massaal in de buurt van de voederplaats. Ziektes kunnen zich dan snel verspreiden en de vogels veroorzaken veel overlast. Omdat de omstandigheden zo gunstig zijn, worden er veel te veel jongen geboren.

Gooi nooit brood in water

In de winter, als de vogels het na een paar weken sneeuw en vorst moeilijker krijgen, mag uiteraard wel bijgevoerd worden, maar gooi nooit brood in het water. Het vet in het brood laat een olielaagje achter op het water en dat kan er voor zorgen dat het verenkleed van een vogel niet meer waterdicht is. Deze is dan niet meer beschermd tegen de kou en kan longontsteking krijgen. Klik hier voor meer tips over voeren in de winter.

Egels

Geef egels nooit melk, want al zijn egels er stapeldol op, het is heel slecht voor hun darmen; ze kunnen er zelfs aan dood gaan. Zet een schoteltje water neer en en schoteltje kattenvoer (uit blik) en wat fruit. Vinden ze heerlijk.

Nestkast

Nestkast in de tuin of het balkon? In het najaar kan je die het beste schoonmaken, om de kans te vergroten dat de vogels het volgende jaar weer terug komen. De beste plek voor een nestkast is op het Oosten. De kans is anders groot, dat het door de zon veel te warm wordt in het nest. De kleintjes kunnen dan door oververhitting doodgaan.

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?