Eerste hulp

Vleermuis gevonden

Wat te doen is afhankelijk van de situatie:

  1. U heeft een vleermuis op de grond gevonden
  2. Er hangt een vleermuis buiten aan de muur of aan een boom
  3. Er vliegt / hangt een vleermuis binnen

Wees in ieder geval altijd voorzichtig. U doet er verstandig aan een vleermuis nooit met blote handen op te pakken (zie vanginstructie ). Een vleermuis die zich dan bedreigd voelt zal proberen te bijten. Bij twee soorten in Nederland kan hondsdolheid (rabis) voorkomen, neem daarom geen risico.

1. U heeft een vleermuis op de grond gevonden:

Als u een vleermuis op de grond vindt is dat vaak al een teken dat er iets aan de hand is. De vleermuis kan gewond zijn, ziek, verzwakt, dood, of nog te jong om te kunnen vliegen.
Volg de vanginstructie of neem direct contact op met de Vogelklas.

Dood?
Of een vleermuis nog leeft of niet is niet altijd even duidelijk. In rust kan een vleermuis zijn lichaamstemperatuur laten zakken. Dat gebeurt voor lange tijd tijdens de winterslaap, maar ook vaak overdag in de rest van het jaar. Zo'n afgekoelde vleermuis reageert helemaal niet of zeer sloom en versuft. Een bewegingsloze vleermuis hoeft dus niet altijd dood te zijn.

2. Er hangt een vleermuis buiten aan de muur of aan een boom:

Het kan zijn dat u overdag buiten aan een boom of een muur een vleermuis ziet hangen. Dat wil nog niet zeggen dat die vleermuis gewond, ziek of verzwakt is!

Als de vleermuis op de plek waar hij hangt kwetsbaar is voor huisdieren (bijv. kat) of in de volle zon hangt is het wel verstandig de vleermuis in veiligheid te brengen. Dit kan heel simpel gebeuren door de vleermuis op een hogere, schaduwrijke plaats op te hangen, buiten bereik van huisdieren en dergelijke. Raak daarbij de vleermuis niet met de handen aan, lees van te voren de vanginstructie. Valt de vleermuis op de grond, of is er geen veilige plek waar u hem kunt achterlaten, breng hem dan naar de Vogelklas of neem contact met ons op.
Doe dit ook wanneer de vleermuis na enkele dagen nog niet verdwenen is.

Het kan ook voor komen dat u buiten n of meerdere vleermuizen vindt, weggekropen achter een vensterluik, houtbetimmering of in een stapel hout of een andere beschutte plek. Als dit geen overlast oplevert, laat de vleermuizen dan gewoon met rust.

3. Er vliegt / hangt een vleermuis binnen:

Soms komt een gezonde vleermuis per ongeluk in een woon- of werkruimte terecht. Als de vleermuis rondvliegt is het niet verstandig om te proberen deze te vangen. Behalve dat een vliegende vleermuis zich vrijwel niet laat vangen is de kans groot dat het dier bij een vangpoging gewond raakt. Een in uw huis rondvliegende vleermuis heeft waarschijnlijk geen hulp nodig. Het open zetten van een raam of deur in die ruimte is vaak al voldoende om de vleermuis naar buiten te laten vliegen. Lukt dat niet neem dan contact op met de Vogelklas.

Deze tekst is voor een groot deel overgenomen van www.vleermuis.net Hier vindt u uitgebreide en interessante informatie over vleermuizen.

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.