Eerste hulp

Vogel gevonden

Ik heb een zieke of gewonde vogel gevonden….Wat nu?

Er kunnen allerlei redenen zijn om een vogel naar de Vogelklas te brengen. Bijvoorbeeld omdat de vogel:

  • is aangereden
  • tegen een raam is gevlogen
  • vishaak in de bek of poot heeft
  • door een hond of kat gebeten is
  • besmeurd is met olie
  • uit het nest is gevallen

Naar de Vogelklas

In alle gevallen geldt hetzelfde: kijk wat de vogel mankeert, pak hem (voorzichtig) op, doe hem in een doos (wel zorgen voor wat luchtgaatjes) en breng hem naar de Vogelklas. Of bel de Vogelklas eerst voor advies. Een mailtje sturen heeft geen zin, onze mailbox wordt niet dagelijks gelezen. Woont u buiten Rotterdam? Dan kunt u misschien terecht bij een van onze vooropvangadressen.

Handdoek of wasmand

Een wat grotere vogel zoals een eend of meeuw kan worden gevangen door bijvoorbeeld een handdoek over hem heen te gooien, of er een wasmand overheen te zetten. Zorg dat de vogel niet kan bijten, Óls de vogel moet worden beetgepakt, pak hem dan eerst bij zijn snavel, bijvoorbeeld met een werkhandschoen. Bij roofvogels zijn de scherpe klauwen het gevaarlijkst.
Vliegt er een vogel in uw bedrijf of loods? Probeer hem dan er zelf weer uit te jagen, zet een deur of raam open, of vang hem en breng het dier dan naar de Vogelklas. Vraag iemand dat voor u te doen als u uw zaak niet kunt verlaten daarvoor.

Zelf brengen
Wij vragen u de vogel naar ons opvangcentrum te brengen, of aan iemand te vragen dat voor u te doen. Gaat dat echt niet? Bel dan Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid 0900 - 112 0000.

 

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde vogel gevonden?