Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het uitbroeden van de eieren bij vogels

In het algemeen is de broedtijd circa 21 dagen, per vogelsoort kan dit nog wel wat verschillen.

Waar gaan egels in winterslaap? En wanneer komen ze daar weer uit?

zie bij Egel gevonden

Er broeden duiven op mijn balkon, hoe kom ik daar van af?

Als de eieren nog niet zijn uitgekomen, kan je het beste de eieren weggooien en het hele nest weghalen. Neem maatregelen om te voorkomen dat de duiven er opnieuw een nest bouwen, bijvoorbeeld door gaas te spannen.

Er zit een nest jonge duiven op mijn balkon, hoe kom ik daar van af?

Er zit niets anders op dan even een paar weken geduld te hebben, na een paar weken vliegen de jongen uit en kunt u alles opruimen. Neem maatregelen om te voorkomen dat er opnieuw een nest gemaakt wordt. Haal het nest weg en span eventueel gaas voor uw balkon. Verjaag in ieder geval elke keer duiven van uw balkon.

Ik heb een jonge vogel gevonden, hoe hou ik die in leven?

Zet de vogel in een doos of bak met daarin eventueel in een handdoek gewikkelde kruik of fles gevuld met warm water. Zorg dat de jonge vogel zelf kan kiezen om al dan niet op de warme plek te zitten. Afhankelijk van de vogelsoort en de leeftijd moet het jong elk half uur of vaker gevoerd worden. Bel voor advies naar de Vogelklas of desnoods de dierenbescherming.
Kattenblikvoer kan als eerste-hulp-middel dienen. Voer de vogel met behulp van een pincet of de achterkant van een theelepel kleine beetjes tegelijk. Beter een paar keer per uur een klein beetje dan een grote hoeveelheid ineens, waardoor de vogel darmverstopping kan krijgen. 

Geef geen water met een pipetje of spuitje, het risico is groot dat het in de longen van de vogel terechtkomt. Kattenblikvoer bevat voldoende vocht. Kattenbrokjes kunnen eerst geweekt worden in water.

Jonge watervogels eten meestal zelf, geef ze bijvoorbeeld als eerste hulp een hard gekookte dooier, verkruimeld met wat water. Zet jonge watervogels niet in het water! Ze kunnen het beste warm en droog gehouden worden, ze zijn nog niet voldoende ' waterdicht' en zouden longontsteking kunnen krijgen als ze nat worden. Het is ook beter om ze niet te aaien, daarmee wordt juist de beschermende waterafstotende laag van de veren aangetast.

Let wel: bovenstaande is een een eerstehulp beschrijving. Voedingsadviezen zijn onvoldoende om een vogeltje mee groot te brengen.Het is wettelijk ook niet toegestaan om wilde vogels zelf groot te brengen. 
Het beste kunt een gevonden jonge vogel naar de Vogelklas brengen. Daar krijgt hij professionele hulp en kan samen met soortgenootjes opgroeien en waardevolle lessen leren om weer in de natuur te worden uitgezet.

Wat kan ik in de winter doen om vogels te helpen?

In de winter mogen de vogels best wat extra worden bijgevoerd. Hang pindanetjes op, of koop in de dierenwinkel of supermarkt wat vogelzaad en leg dit op een voederplank. Zorg wel dat katten er niet bij kunnen komen. Zet ook een bak water neer, maar als het vriest mogen vogels zich daarin niet kunnen badderen. Doe er dus wat gaas over, of zet een steen in het bakje. Om te voorkomen dat het water snel bevriest kunt u er wat druivensuiker in doen. Eendjes voeren? Ook prima idee! Maar gooi brood liefst niet in het water, er zit vet in het brood, dat voor een olielaagje op het water zorgt , waardoor watervogels ‘lek’ kunnen raken en zichzelf onvoldoende warm kunnen houden. Ook geen brood met boter geven. Reigers hebben het meeste te lijden bij strenge winters. Bijvoederen kan met stukken vis en rauw vlees.

Mag ik in de zomer ook bijvoeren?

In de zomer hebben vogels geen extra voer nodig, zeker geen brood. Dat is veel te eenzijdig voer, waarmee dan ook de jongen gevoerd worden, die daardoor darmverstopping kunnen krijgen. Als u per se in de zomer wilt voeren, koop dan geschikt vogelvoer bij de dierenwinkel.

Er zitten jonge vogels in de nestkast, maar volgens mij komen de ouders niet meer. Wat kan ik doen?

Als de jonge vogeltjes (meestal meesjes) groot genoeg zijn, stoppen de ouders met het voeren in de nestkast. Zo worden de jongen gemotiveerd om het nestkastje te verlaten, omdat het tijd is voor de volgende fase. Ze worden dan op de grond en in de struiken gevoerd. 

Als u echt zeker weet, dat de ouders al een aantal uren niet zijn gekomen of aanwezig zijn, neem dan contact op met de Vogelklas. Verleen eventueel eerste hulp door de jongen kleine beetjes kattenvoer (blik) te geven.

Ik zie een zwaan met een gebroken poot, hij steekt helemaal uit, wat doen jullie daaraan?

Waarschijnlijk heeft u een zwaan gezien, die lekker op zijn gemak zijn poot even rust geeft door deze op zijn rug te leggen. Twijfelt u? Ga naar de zwaan toe, u zult zien dat hij zijn poot gewoon gebruikt om weg te zwemmen.

Hier zwemt een zwaan met een dikke bobbel onder zijn snavel, kan dat kwaad?

Vaak vormt zich onder de tong een ophoping van gras. Daar is verder niet veel aan te doen. Alleen als de zwaan te vangen is, kan er wat aan gedaan worden, maar dat zal niet meevallen. 

Hoe vang ik een gewonde vogel?

Uiteraard moet u voorzichtig zijn. Het beste kunt u een lichte doek over de vogel gooien, zodat u hem kunt oppakken. Zorg dat u uw handen om de vleugels vouwt, zodat hij die niet kan gebruiken. Is het een wat grotere vogel. Pak dan eerst de snavel, zodat hij u niet kan bijten of pikken, daarna de vleugels beetpakken. Pas bij roofvogels goed op voor de klauwen! Neem eventueel eerst even contact op met de Vogelklas voor advies.

Doe de vogel zo snel mogelijk in een doos, zorg dat hij wel lucht kan krijgen en breng dan de vogel naar de Vogelklas.

Kan je ziek worden van wilde vogels?

In principe is er altijd een mogelijkheid dat een vogel een ziekte heeft, waar ook u last van kunt krijgen. Het is daarom raadzaam om handschoenen te dragen en in ieder geval goed uw handen te wassen als u een vogel in uw handen heeft gehad.

Ik heb een egel in mijn tuin, dat vind ik leuk, hoe zorg ik dat hij weer terugkomt?

In ieder geval de tuin niet teveel opruimen! Vooral afgevallen blad zoveel mogelijk in de borders laten liggen, zodat er insecten onder kunnen gaan zitten waar de egels dol op zijn! Verder een schaal vers water neer zetten, en een beetje kattenbrokjes neerleggen. Vooral tijdens de zomermaanden is het belangrijk niet te veel te voeren omdat ze dan te weinig natuurlijk voedsel gaan eten (insecten). In keverschildjes zit een giftig stofje waarvan de parasieten in de darmen van egels doodgaan. Je zou dus egels die teveel worden bijgevoerd juist ziek maken!
In de herfst eten egels erg veel om dik te worden voor de winter, dan mag er wat meer worden bijgevoerd, maar nooit bakken vol!! Ze moeten echt ook natuurlijk voedsel eten zoals slakken, kevers, of regenwormen. Het zijn nu eenmaal insecteneters!
Een flinke hoop takken wil ook wel eens helpen om een egel in de tuin te krijgen. Ze kunnen er lekker onder schuilen en zelfs een nest in maken. Ook overwinteren egels graag onder een stapel takken. De composthoop is ook een geliefde plek, hij biedt beschutting en een overvloed aan insecten, een soort egel-paleis! En tja, als er een plekje is in de tuin voor een echt egelhuis? Dán is de kans nóg groter dat er een egel komt wonen…

Waarom mag je een egel geen melk geven?

Melk bevat lactose, waardoor egeltjes diarree krijgen en uitdrogen. Daardoor kunnen de egels doodgaan. Zet gewoon een laag bakje drinkwater neer.

Waar gaan egels in winterslaap? En wanneer komen ze daar weer uit?

Zodra de temperaturen onder het vriespunt komen, gaan egels in winterslaap. Dat doen ze bijvoorbeeld onder een stapel tuinafval of een hoop bladeren. Wees dus altijd voorzichtig met het verwijderen daarvan. Sommige egels onderbreken tussendoor hun winterslaap om voedsel te zoeken. In het voorjaar, rond maart/april komen de egels weer uit hun winterslaap.

Kan je van een vleermuis hondsdolheid krijgen?

Er zijn in Nederland maar enkele soorten vleermuizen, waarvan bekend is dat zij het hondsdolheidvirus kunnen overdragen. Bij het vastpakken van een vleermuis is dus altijd voorzichtigheid geboden en pak hem altijd met handschoenen beet. Als u of uw huisdier toch gebeten is, neem dan contact op met de Vogelklas, uw huisarts of de GGD. De medewerkers van de Vogelklas kunnen de soort vleermuis vaststellen en daarmee ook of het een risicovolle soort is. Kijk voor meer info op Vleermuis gevonden.   

Ik heb last van een spreeuwenplaag, wat kan ik daar tegen doen?

Behalve proberen ze zoveel mogelijk te verjagen zit er helaas niets anders op dan afwachten, tot ze een leukere slaapplaats hebben gevonden of verder trekken.

Steun de Vogelklas, wordt donateur

Steun de Vogelklas, wordt donateur.

Blijf op de hoogte, lees de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte,
lees de nieuwsbrief!

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?