Vogelklas

Egels

Vergunning voor egelopvang

Naast een asielhoudersvergunning voor vogels heeft de vogelklas ook een vergunning voor de opvang van egels. Het hele jaar door komen er egels binnen. Jonge, gewonde en zieke egels en de laatste tijd helaas ook egels waarvan de leefomgeving volledig is verwoest en wij ze een nieuwe plek moeten geven. Egels die tijdens het voorjaar en de zomer weer hersteld zijn worden direct uitgezet op daarvoor goede plekken in de omgeving van Rotterdam en omstreken. Egels die laat in het jaar worden gebracht en eenmaal hersteld niet meer kunnen worden uitgezet, omdat er buiten geen voedsel meer te vinden is, blijven overwinteren in de Vogelklas. Zij gaan het volgend voorjaar weer de natuur in. Op het terrein van de Vogelklas zijn prachtige uitwen-veldjes voor egels en er is een grote schuur, waar egels in hokken kunnen worden opgevangen.

Behandeling van egels

Bij binnenkomst wordt een egel direct gewogen. De mest van de egel wordt nagekeken op de aanwezigheid van parasieten en verder kijken we de egel grondig na. Is de egel benauwd, rochelt hij, is hij gewond, mager, hoe ziet het gebit eruit, zijn er wonden, enz. Daarna worden ze volgens een zorgvuldig protocol behandeld. Als er specialistisch hulp nodig is, gaan we met de egel naar een dierenarts.

Behalve de nodige medicijnen krijgen de egels in de opvang kattenbrokjes, nat kattenvoer en meelwormen, en om ze af en toe te verwennen in de zomermaanden bessen/aardbeien stukjes appel en tomaat. Onderkoelde egels kunnen opwarmen in een couveuse en ook warmte matjes worden veelvuldig gebruikt om zieke egeltjes op te vertroetelen. Jonge egels worden dag en nacht gevoed met speciale melk dat ze met een piepklein speentje krijgen toegediend.

Kijk ook bij Eerste hulp.

Egel gevonden?

Heb je een zieke of gewonde egel gevonden?