Vogelklas

Olieslachtoffers

Olieslachtoffers zijn zee- en zoetwatervogels die in aanraking zijn gekomen met olie in het water. Deze olie kan op meerdere manieren in het water terecht komen: aanvaring tussen schepen, fouten bij het lossen en laden en het expres lozen van olie. De Vogelklas wordt dan ook regelmatig geconfronteerd met olieslachtoffers en heeft in de loop der jaren (helaas) veel ervaring hiermee opgedaan. Onze beheerder Koos van Donk is tijdens de Golfoorlog op verzoek zelfs naar Saoedi-Arabië geweest om daar te adviseren bij de oprichting van een opvangcentrum voor olieslachtoffers, toen de olie-installaties waren opgeblazen en de Rode Zee vol olie stroomde. Heel veel vogels, zeeschildpadden en andere zeedieren zijn toen besmeurd geraakt.

Speciale behandeling

Een olieslachtoffer ondergaat bij ons een speciale behandeling. De meeste vogels zijn erg verzwakt als ze binnenkomen. Dit betekent, dat ze eerst moeten aansterken. De darmen en maag zitten vaak vol olie, waardoor ze vergiftigingsverschijnselen krijgen. Direct na binnenkomst krijgen de vogels voeding toegediend en een ampul met zuiverende paraffineolie, zodat ze snel de olie weer uitpoepen. Ook worden de ogen met zalf behandeld en het verenkleed met kalkpoeder bestrooid. Als de vogels hun veren proberen te poetsen, krijgen ze de kalk op die manier in hun maag. De kalk bindt zich met de olie en wordt daardoor ook makkelijker uitgepoept.

Tijdens het verblijf in de Vogelklas krijgen de vogels flink te eten. Zodra de conditie van de vogel het toelaat, wordt hij gewassen. De vogel moet voor 100% schoon worden gemaakt, met zo weinig mogelijk schade voor de veren of vetlaag.

Wassen

Het wassen gebeurt met speciale zeep, die de natuurlijke vetlaag van de veren nauwelijks aantast. Als de vogel helemaal schoon is, moet hij worden drooggeföhnd. De Vogelklas beschikt over een aantal droogcabines, waarin meerdere vogels tegelijkertijd worden gedroogd met hete-lucht kachels. In de winter moeten de vuile, pas gewassen zwakke en/of zieke vogels binnen worden gehouden en niet buiten in de kou kunnen worden gezet, om longontsteking te voorkomen. Indien nodig, kan ons educatief centrum omgebouwd worden tot noodopvang voor olieslachtoffers.