Menu
Doneer!

Veel verkleumde vogels in de Vogelklas

10 februari 2021 – Door de aanhoudende koude komt bij Vogelklas Karel Schot de ene onderkoelde vogel na de ander binnen. Zwanen, reigers, meerkoeten, snippen, kokmeeuwtjes … en niet alleen de warmtekooien en -lampen maken overuren, maar ook de medewerkers en vrijwilligers. Daarom vragen we komende dagen je hulp om de verdere toestroom wat in dammen.

Alle vogels kunnen nu wel wat extra’s gebruiken. Natuurlijk eten vogels brood om te overleven, maar dat is niet zo verstandig om te geven.  Maar wat geef je dan? Watervogels, zoals zwanen eten van nature veel plantaardig materiaal, maar ook granen, zaden, waterdiertjes enzovoorts. Het beste is om watervogels voer aan te bieden dat dicht bij deze behoefte ligt. Je kunt denken aan andijvie, boerenkool, maar ook aan bijvoorbeeld gesneden appel of simpelweg kippenvoer.

Ook tuinvogels kunnen ieder extraatje nu goed gebruiken. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. De Vogelbescherming heeft verder een mooi overzicht met wat de verschillende tuinvogels graag lusten op haar site staan.

Het voer mag komende winterse dagen enkele keren per dag aangeboden worden. Doe dit wel het liefst in porties die meteen worden opgegeten, zodat er geen (grote hoeveelheden) voer blijft liggen.

Vind je een vastgevroren watervogel? Maak dan het ijs rondom de poten los door met een afgesloten pan of fles warm water het ijs te laten smelten of bel de dierenambulance. Probeer in geen enkel geval het dier los te trekken. Tref je een ander verkleumd vogeltje aan? Warmte is in alle gevallen een belangrijk eerste hulpmiddel. Zet de vogel in een doos op een handdoek en leg er bijvoorbeeld een fles warm water bij. Langzaam opwarmen en natuurlijk zo snel mogelijk naar een opvang!

Lees hier ook het interview met onder meer de voorzitter van de Vogelklas, André De Baerdemaeker over vogels in de winterkou en de berichtgeving van de gemeente Rotterdam.