Het vervoer naar de Vogelklas is een taak van de dierenambulance of van de vinder van het dier zelf. Het is voor ons niet mogelijk om naast onze opvangtaken ook het vervoer te regelen. Echter, ook dierenambulances zijn soms onderbezet. Daarom is het fijn als particulieren zelf weten wat ze kunnen doen om een dier naar de opvang te brengen. Stuur in geval van nood in elk geval geen e-mail naar de Vogelklas, maar bel. Onze mailbox wordt slechts enkele malen per dag gelezen.
Wanneer u een dier brengt, dan kunt u deze in de buitenopvang plaatsen (de groene hokken naast de ingang). Overdag en in de avond zijn er medewerkers van de Vogelklas aanwezig die deze hokken regelmatig controleren.
Zieke of gewonde vogels
Een vogel die niet kan vliegen, zwemmen, lopen of zich op een andere manier in veiligheid kan brengen, heeft mogelijk uw hulp nodig.
Bekijk goed wat de vogel mankeert. Kunt u de vogel vangen? Lees eerst: Hoe vang ik een vogel?
Vang de vogel om te voorkomen dat de vogel ervandoor gaat of door een roofdier of mens wordt meegenomen.
Heeft u een vogel in een doos (of op een andere manier) veiliggesteld? Bel dan een van de dierenambulances bij u in de omgeving.
Babyvogels
De vogelbescherming heeft in het artikel Vogeltje gevonden, wat nu? | Vogelbescherming alles wat je wel of niet kan doen om jonge vogels te helpen in 6 vragen beantwoord.
Bevindt u zich buiten regio Rotterdam? Bekijk ons werkgebied of bekijk de lijst van vogelopvangcentra. Het is volgens de Wet Natuurbescherming niet toegestaan inheemse vogels onder u te hebben zonder ontheffing. Breng het dier zo snel mogelijk naar een van de opvangcentra.
De Vogelklas is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften. Wilt u de Vogelklas steunen? Doe dan een donatie!
Doneer aan de Vogelklas
Zieke of gewonde egel
Egels die overdag op straat aangetroffen worden, zich niet oprollen en zichtbaar veel parasieten hebben, hebben mogelijk hulp nodig. Let dan ook goed op verwondingen, snotteren en hoesten.
Bezoek voor meer informatie de website van Egelopvang Zuid-Holland-Zuid.
Stel de egel veilig door deze in een doos of soortgelijk verblijf op te sluiten. Gebruik handschoenen of een doek om het dier eventueel op te pakken. Pak de egel niet met blote handen vast.
Was uw handen.
Heeft u een egel in een doos (of op een andere manier) veiliggesteld? Of heeft u behoefte aan uitleg of advies? Bel dan de meldkamer van een van de dienambulances bij u in de buurt.
Bevindt u zich buiten regio Rotterdam? Bekijk ons werkgebied of de lijst van egelopvangcentra.
De Vogelklas is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften. Wilt u de Vogelklas steunen? Doe dan een donatie!
Doneer aan de Vogelklas
Vleermuis gevonden?
Waarschuwing: Vleermuizen kunnen bijten. Pak een vleermuis nooit met blote handen op. Vleermuizen kunnen hondsdolheid (rabiës) overdragen, neem geen risico.
Vleermuizen die zich overdag vertonen, of die op de grond liggen, hebben mogelijk hulp nodig.
Volg de vanginstructie.
Was uw handen.
Heeft u een vleermuis in een doos (of op een andere manier) veiliggesteld? Of heeft u behoefte aan uitleg of advies? Bel dan de meldkamer van een van de dierenambulances bij u in de buurt.
Bevindt u zich buiten regio Rotterdam? Bekijk ons werkgebied.
Heeft u een vleermuis in uw huis of andere vragen voor een deskundige? Ga naar vleermuis.net.
De Vogelklas is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften. Wilt u de Vogelklas steunen? Doe dan een donatie!
Doneer aan de Vogelklas
Anders
Heeft u een vogel, egel of vleermuis gevonden die hulpbehoevend is en is deze veilig gesteld, bel dan een van de dierenambulances bij u in de omgeving.
De Vogelklas is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften. Wilt u de Vogelklas steunen? Doe dan een donatie!
Doneer aan de Vogelklas
Hoe vang ik een vogel?
Let boven alles op uw eigen veiligheid.
Benader de vogel zodanig, dat u deze niet de weg op, of het water in jaagt.
Opties om een vogel te vangen:
- Neem een grote jas, deken of andere doek, om over de vogel heen te werpen.
- Plaats een doos, emmer of iets dergelijks over de vogel.
- Drijf de vogel door een openstaande deur in een schuur, portiek of hal. Sluit vervolgens de deur.
Zorg dat de vogel u niet bijt of krabt. Houd de vogel niet bij uw gezicht en gebruik handschoenen of een groot doek (bijvoorbeeld een jas of een laken).
Was uw handen.
Heeft u een vogel in een doos (of op een andere manier) veiliggesteld? Of heeft u behoefte aan uitleg of advies? Bel dan de meldkamer van een van de dierenambulances in uw omgeving.
Bevindt u zich buiten regio Rotterdam? Bekijk ons werkgebied of de lijst van vogelopvangcentra.