Menu
Doneer!
Vogelklas Karel Schot

Geschiedenis van de Vogelklas: hoe het begon

Rond 1950 werd bij de toenmalige schoolmeester Karel Schot een duif gebracht. Omdat hij graag biologieles gaf en ook zijn leerlingen interesse voor de natuur wilde bijbrengen,  besloot hij het dier in de klas te verzorgen. Samen timmerden ze een hok voor hem en na een tijdje was de vogel weer opgeknapt en kon weer vrijgelaten worden. Al gauw werd vaker een zielige vogel meegebracht door de leerlingen. En langzamerhand kwamen er steeds meer zelfgebouwde hokken in de klas te staan.

Klas vol vogels

Uiteindelijk zelfs zoveel, dat de helft van de klas uit leerlingen bestond en de andere helft uit vogelhokken. Er was zelfs een speciale landingsbaan gebouwd voor de vogels, want die vlogen regelmatig los door de klas. Het was in die tijd helemaal niet vreemd als je je dictee zat te schrijven met een blauwe reiger naast je in de bank, of een jonge uil in je nek. En je had natuurlijk altijd een zakdoek paraat voor het geval er op je hoofd of trui gepoept werd. Dit raakte natuurlijk al snel bekend in de buurt en als iemand weer eens een gewonde of jonge vogel vond, zei men: “breng maar naar de Vogelklas van Karel Schot”.

Karel Schot

Karel Schot werd in 1968 biologieleraar op een middelbare school. Dit betekende dat hij zijn biologielessen niet meer in een eigen lokaal kon geven, waardoor de vogels moesten verhuizen naar een leeg schoollokaal aan de Hillevliet. Hier verzorgde hij de vogels samen met zijn leerlingen en menige biologieles werd gegeven in de steeds bekender wordende nieuwe Vogelklas.

Ook Karel Schot werd steeds bekender, vooral door zijn wekelijkse natuurbijdragen in diverse Rotterdamse kranten. Het was voor iedereen een schok toen Karel Schot in mei 1980 geheel onverwachts op 53-jarige leeftijd overleed.

De stichting

Een inmiddels ontstane groep vaste vrijwilligers, voornamelijk oud-leerlingen, besloot dat het werk van Karel Schot voortgezet moest worden en richtte op 30 juni 1980 een stichting op, de Stichting Vogelklas Karel Schot. De Vogelklas verhuisde vervolgens naar haar huidige onderkomen aan het Afrikaanderplein.