Menu
Doneer!

Oude bekende te gast

19 juni 2015 – We zijn geen hotel, dus we stellen eigenlijk geen prijs op terugkerende gasten. We keken daarom even raar op toen zich onlangs een bekende bosuil bij ons aandiende. De uil had een ondefinieerbaar chemisch goedje over zich heen gekregen, haar huid was daardoor flink geïrriteerd en haar donsveren lieten los. Verder was ze in prima conditie, al constateerden we wel een oogbeschadiging bij haar. Toen we de gegevens op haar ring natrokken, bleek ze een oude bekende van De Vogelklas te zijn.

Op 31 juli 2012 kregen we een volwassen bosuil binnen die in botsing was gekomen met een scooter. Ze had een flinke klap gemaakt, waardoor er een bloeding in de oogbol was ontstaan.
Het duurde toen bijna twee maanden voor ze de klap te boven kwam; het bloed trok maar langzaam uit de oogbol weg. Uiteindelijk hield ze er een litteken op haar oog aan over.

We weten het natuurlijk niet altijd zeker, maar het leek ons dat ze, ondanks haar oogbeschadiging, prima zou kunnen overleven in het wild.
We hebben haar toen een paar testvluchten laten uitvoeren. We keken hoe ze obstakels ontweek, of ze kon landen en, niet onbelangrijk, of ze in staat zou zijn om haar eigen eten te vinden en te vangen. Voor al deze testen slaagde onze bosuil glansrijk. Op 13 september 2012 werd ze geringd door een medewerker van de roofvogel- en uilenwerkgroep en losgelaten in een geschikt natuurgebied.

En nu is ze voor even terug. We hebben haar gewassen, de chemicaliën van haar afgespoeld.
Na de wasbeurt herstelde haar huid zich al vlot, het wachten is nu op de nieuwe donsveren. Zodra die veren weer zijn aangegroeid laten we haar los, en willen we haar nooit meer in onze vogelopvang zien!