Menu
Doneer!

Steeds meer vogels in Rotterdamse vogelopvang

4 juni 2015 – Het aantal vogels dat in het Rotterdamse vogelopvangcentrum Vogelklas Karel Schot belandt is flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Vogelklas op zondag 7 juni aanstaande tijdens de open dag zal presenteren.

Het aantal vogels in de Vogelklas neemt al jaren gestaag toe maar bereikte het afgelopen jaar een nieuw hoogtepunt. Meer dan 8200 zieke, gewonde of verweesde vogels vonden hun weg naar de vogelopvang. Hierdoor steeg het totaal aantal opgevangen dieren in de Vogelklas, waar ook egels en vleermuizen worden verzorgd, voor het eerst tot boven de 9000. “Ongekend” volgens Vogelklasvoorzitter André de Baerdemaeker. “Niet alleen legt dit een enorme druk op onze medewerkers en vrijwilligers, maar de kosten lopen ook flink op.”

Het aantal dieren in de Vogelklas is de afgelopen jaren met ruim 25% toegenomen. Over de oorzaken achter deze toename is weinig bekend. Uit de cijfers van de Vogelklas blijkt dat een steeds groter deel van de hulpbehoevende dieren uit omringende gemeentes naar Rotterdam wordt gebracht. “Veel kleinere opvangcentra uit de regio zijn in de loop der jaren verdwenen, waardoor steeds meer vogels hun weg naar Rotterdam vinden.” aldus De Baerdemaeker. De voorzitter van de Vogelklas denkt niet dat de stad gevaarlijker is geworden voor vogels. “Mensen zijn steeds meer begaan met het welzijn van dieren en zijn eerder geneigd een gewonde vogel van de straat te rapen. Goed nieuws eigenlijk. Maar hard werken is het wel.”

Stichting Vogelklas Karel Schot heeft in zijn 35-jarig bestaan duizenden gewonde en zieke vogels en andere wilde dieren opgevangen en verzorgd. Wie eindelijk eens wil zien hoe het eraan toegaat in de beroemde vogelopvanglocatie kan dat op zondag 7 juni 2015 van dichtbij meemaken. Dan is er Open Dag bij Vogelklas Karel Schot aan het Afrikaanderplein 37 in Rotterdam en kunnen belangstellenden tussen 11.00 uur en 16.00 uur meekijken met de vele vrijwilligers die de opvang runnen.