Menu
Doneer!

Prikkeldraaduil blijkt oud-patiënt

19 januari 2017 – Vogelaar en uilenkenner Niels Godijn deed vorige week een lugubere ontdekking: bungelend aan het prikkeldraad hing een dode bosuil.

20170112_111256_01

Geringd

Tijdens een ronde in het kader van zijn uilenonderzoek in Albrandswaard ontdekte Godijn de dode bosuil: “Ik zag iets bruins aan een hek bungelen. Met mijn verrekijker zag ik al van grote afstand dat het bosuil moest zijn.” De uil bleek een ring om zijn poot te hebben en hij trok het nummer van de ring na, waaruit bleek dat de vogel in 2010 in de Vogelklas was geringd.

Delta

Bosuil 305 (genoemd naar de laatste drie cijfers van haar ringcode) werd in april 2010 als kuiken in Alblasserdam gevonden. De locatie van het nest en haar nestgenoten was onbekend, daarom werd zij in juni van dat jaar ter adoptie bij een nest op het terrein van het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal losgelaten. “Eén van de twee jongen van het Delta-terrein kon vanwege ziekte niet naar het nest terug. We hebben die toen omgeruild voor een jonge bosuil uit Alblasserdam. Uilenmoeders doen daar nooit moeilijk over, want ze herkennen hun eigen uilskuikens niet.” verklaart Mirjam van den Ouden, Hoofd Dierverzorging van de Vogelklas.

Zonde

Dat bosuil 305 na zes jaar nog kerngezond in Poortugaal rondvliegt bewijst eens te meer dat de aanpak succesvol is. Uit onderzoek is gebleken dat de vogel kerngezond was. Bosuilen kunnen in het wild een leeftijd van ruim 20 jaar bereiken, dus de dood van 305 kan als een voortijdig einde worden beschouwd. “Erg zonde” noemt Godijn het. “Afgelopen week waren de bosuilen van het Delta-terrein volop aan het roepen, een teken dat de broedtijd aanbreekt”. Ook Van den Ouden vindt het een treurig verhaal. “Ook al is het fijn om te weten dat ons uilskuikentje zes jaar lang een fantastisch leven in het wild heeft gehad, een terugmelding op deze manier heb ik toch liever niet.”  <

23032010424_01

Fotos: Bosuil 305 bungelend aan prikkeldraad in Poortugaal (12-1-2017), en in beter tijden in 2010 (beide foto’s’van Niels Godijn).