Menu
Doneer!

Vogelklas zit met de gebakken gierzwaluwen

4 juli 2015 – Het is een echt zomers geluid, het gieren van de gierzwaluwen hoog in de lucht. Toch heeft ook deze zomervogel soms last van de hitte: op dit moment is het buiten zo’n 30 graden en hebben we 33 jonge gierzwaluwen te verplegen. Dat zit zo. Gierzwaluwen zijn het grootste deel van hun leven in de lucht. Eten, slapen en zelfs seks, daar hebben deze luchtacrobaten helemaal geen vaste bodem onder hun nauwelijks ontwikkelde pootjes voor nodig. Alleen broeden en geboren worden, dat lukt ze niet in de lucht. Gierzwaluwen leggen hun eieren onder de dakpannen van onze huizen, de jongen worden gevoerd met insecten die hun ouders tot heel hoog in de lucht weten te vangen.

De zon brandt deze week meedogenloos op de dakpannen boven het nest, het is alsof de jonge gierzwaluwen levend gebakken worden in een keramische oven. Om aan de hitte te ontkomen verlaten de vogels veel te vroeg hun nest. Normaal gesproken vliegen ze meteen weg, maar met hun nog niet helemaal volgroeide vleugels komen ze nu helaas niet in de lucht, maar op de grond terecht. Eenmaal op de grond vinden ze geen voedsel (hun ouders kunnen ze daar ook niet voeden), en zijn ze een makkelijke prooi voor katten. Dus vindt u een nog levende gierzwaluw op de grond, breng deze dan altijd naar een vogelopvang!

De heethoofden in onze opvang zijn inmiddels weer afgekoeld. Ze moeten nog wat groeien, maar dan kan ook voor hen het grote vliegavontuur beginnen.