Vogelklas uitgezonden naar Bonaire
1 september 2017 – Op verzoek van de autoriteiten van Bonaire is beheerder Monique de Vrijer in augustus twee weken naar het Caribisch gebied uitgezonden. Daar wachtte een aantal met olie besmeurde zeevogels op deskundige zorg, zodat ze schoon en gezond weer terug naar zee zouden kunnen.
Als gevolg van een oliemorsing in Trinidad spoelde afgelopen mei ruwe stookolie aan op de oostkust van Bonaire. Verscheidene zeevogels raakten besmeurd, waarvan een aantal provisorisch werd opgevangen in het Mangrove Nature Center. Omdat Mangrove Nature Center geen opvangcentrum is, en de medewerkers weinig ervaring hebben met het revalideren van vogels, werd de expertise van de Vogelklas ingeroepen. Dankzij ondersteuning van Rijkswaterstaat en Sea Alarm kon een uitzending van de grond komen. Daarbij werden twee gloednieuwe bassins meegezonden.

Goed wassen betekent goed spoelen
Missie
De missie vond afgelopen augustus plaats en duurde twee weken. De vogels, drie roodpootgenten en drie bruine genten, zaten er wat uitgeblust bij. Zij verbleven toen al enige weken in de volière. In nauwe samenwerking met de gedreven stafleden van Mangrove werd meteen gestart met een nieuw plan van aanpak. Na een periode van stabilisatie waarbij de voeding en de conditie van de genten nauwkeurig werd bijgehouden, konden de vogels opnieuw worden gewassen. Ondertussen werd buiten ook hard gewerkt aan het installeren van de nieuwe bassins. Met veel handigheid werden de baden opgetuigd en gevuld met water. De schoongemaakte vogels kregen dagelijkse zwemsessies die steeds langer werden. Na een week hoefden de genten niet meer van het water te worden gehaald. Een teken dat volledig herstel aanstaande was.

Het opbouwen van bassins (Monique de Vrijer)

De genten wassen zich in het bassin (Monique de Vrijer)
Succesvol
Op 24 en 25 augustus werden de genten weer vrijgelaten. Na bijna drie maanden in gevangenschap keerden ze, zonder blijvend letsel, terug naar de zee. Het was een leerzame operatie voor alle betrokkenen die gelukkig afliep. Hopelijk blijft een nieuw incident met olie in de Cariben uit, maar mocht het gebeuren, dan is het goed te weten dat de expertise om daarmee om te gaan nu ook op de eilanden voorhanden is.

Beduusde genten bij vrijlating (Elly Albers, Mangrove)

De eerste rondvlucht bij vrijlating (Elly Albers, Mangrove)
Lees ook het bericht hierover op Animals Today.