Menu
Doneer!

Verslag opvang oliezwanen Pernis

23 augustus 2017 – Vorige maand, op 16 juli 2017, ontdekte een patrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam een olievlek op het water van de Tweede Petroleumhaven in de Botlek bij Pernis. Het bleek te gaan om een lekkende pijpleiding van Koole Tankstorage Minerals B.V., waardoor 2000 tot 4000 liter olie in het water terecht kwam.

De vervuilde zwanen op hun eerste dag in de Vogelklas (Anjès Gesink)

 

Vogels besmeurd

Al snel werd duidelijk dat meerdere knobbelzwanen door de olie besmeurd waren. Daarop kwamen het Havenbedrijf en de roeiers van het KRVE in actie om de vogels uit het water te halen. Samen met Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid werden de zwanen gevangen en naar de Vogelklas getransporteerd. Medewerkers van de Vogelklas ondersteunden het vangen van de zwanen op locatie.

Wassen

De Vogelklas ontving in de dagen na het lek 35 met olie besmeurde watervogels. Het ging om 29 knobbelzwanen, een grauwe gans, drie nijlganzen, een meerkoet en een stormmeeuw. Na een stabilisatieperiode van enkele dagen werd begonnen met het wassen van de vervuilde vogels. De vogels werden met de hand gewassen met een beproefde, internationaal toegepaste, methode.

Het wassen van zwanen volgens strikte voorschriften (Desiree Schippers)

Vrijheid

Op 5 augustus werd de eerste groep zwanen schoon verklaard en onder veel belangstelling vrijgelaten in de Oude Maas. In de twee weken erop volgden de meeste andere zwanen. De stormmeeuw en de grauwe gans herstelden volledig en konden ook worden losgelaten. Een meerkoet en een nijlganskuiken overleefden de beproeving niet. De twee overgebleven jonge nijlgansjes zijn nog te klein om op eigen benen te staan en zijn nog bij ons. Er zijn nu nog twee knobbelzwanen in de Vogelklas die wat complicaties hebben.

Dank

Het is dankzij de nauwe samenwerking met andere organisaties dat we in staat waren in zeer korte tijd een groot succes te boeken. In de eerste plaats danken wij het Havenbedrijf, het KRVE, Dierenambulance ZHZ en Dieren4U voor het snel vangen en aanleveren van de besmeurde vogels. Daarnaast zijn we dank verschuldigd aan onze collega-opvangcentra die een aantal vogels van ons overnamen, zodat wij handen vrij kregen voor de olievogels. Goede samenwerking tussen opvangcentra is essentieel om vooruit te komen in het opvangwerk. Verschillende media gaven het incident ruime aandacht, waar wij erg blij mee zijn; in het bijzonder RTV Rijnmond, AD Rotterdams Dagblad en Hart van Nederland. Wij danken Stichting Olievogelopvang Nederland (SON) voor het opnemen van de coördinerende rol, wat onmisbaar was voor de goeie samenwerking tussen alle partijen. Tot slot danken wij Koole Tankstorage voor hun hulp en hun welwillende houding. Ondanks het onfortuinlijke incident wisten zij de schade te beperken en deden zij er alles aan om ons te helpen. Bovendien hebben zij de kosten op zich genomen.

 

Het vrijlaten van de eerste zwanen, met medewerkers van Dierenambulance ZHZ en Koole BV. (Vogelklas)

 

Oliezwanen in de media

 

RTV Rijnmond

Tientallen zwanen besmeurd met olie in de haven

Vogelklas Karel Schot wast besmeurde zwanen van snavel tot stuitje

‘Zwanen schrob je schoon met afwasmiddel en water onder hoge druk’

Schoongemaakte zwanen weer vrijgelaten

 

AD Rotterdams Dagblad

Vogelopvang heeft handen vol aan besmeurde zwanen

Vrijwilligers druk met zwanen: rondleidingen bij Vogelklas geschrapt

Met olie besmeurde zwanen zijn weer allemaal schoon

Video: Eerste besmeurde zwanen zwemmen weer schoon rond

 

Hart van Nederland

Vogelopvang is razend druk met ‘Zwanensmeer’

Besmeurde zwanen worden schoongepoetst

Besmeurde zwanen slaan hun vleugels weer uit

 

Dank

Havenbedrijf Rotterdam

KRVE

Koole

Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid

Dieren4U

Stichting Olievogelopvang Nederland

 

Ondersteunende vogelopvangcentra

Vogelasiel De Wulp

Wildopvang Delft e.o.

Vogelopvang De Mikke

Vogelopvang De Houtdnip

Akka’s Ganzenparadijs

VRC Zundert