Menu
Doneer!

Witte zwanen worden zwarte zwanen

18 juli 2017 – In de Tweede Petroleumhaven in de Rotterdamse haven is door een lekkage een kleine hoeveelheid stookolie vrijgekomen, die in het water terecht is gekomen. Hoewel de olie direct is opgeruimd, kon niet worden voorkomen dat de olie het verenpak ruïneerde van een flinke groep zwanen en enkele andere vogels. De haven is in deze tijd van het jaar een favoriete plek voor veel zwanen om te rusten en te ruien.

Op dit moment zijn 29 zwanen en 3 jonge nijlganzen te gast in de Vogelklas, en mogelijk komen daar de komende dagen nog enkele bij. Dit zijn serieuze aantallen, want er komt heel wat kijken bij het wassen en verzorgen van olievogels, zeker in het geval van zwanen. Alle vrijwilligers die geen vakantie hebben zijn daarom opgetrommeld. Een deel van de ‘reguliere’ patiënten wordt in de tussentijd ondergebracht bij diverse collega-opvangcentra. Zo hebben we onze handen vrij voor deze buitengewone schoonmaakactie. Toch verwachten we zeker nog enkele weken nodig te hebben voordat alle vogels schoon zijn en – hopelijk – weer gezond en wel kunnen worden vrijgelaten.

Bij de coördinatie van incidenten met olievogels wordt ook altijd de Stichting Olievogelopvang Nederland (SON) betrokken. Op dit moment bekijken we samen met SON wat de beste strategie de komende periode is, en in hoeverre meer hulp uit de rest van het land nodig is.

De Vogelklas is erg dankbaar voor alle hulp tot nu toe, van onder andere Dierenambulance ZHZ, Havenbedrijf Rotterdam, Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendrachtroeiers (KRVE) en collega-opvangcentra.