Menu
Doneer!

Komt een valk bij de dokter

30 maart 2017 – Wat er precies gebeurd is zullen we wel nooit weten. De grote slechtvalk zat bij de Rotterdamse Waalhaven op de grond en liet haar vleugel hangen. De dierenambulance kwam en bracht haar naar de Vogelklas, waar de schade aan haar schouder werd opgenomen.

Inmiddels is ze alweer drie weken verder en of ze ooit weer over het luchtruim zal heersen is nog maar de vraag. Er zijn geen botten gebroken, maar dat het schoudergewricht flinke schade heeft opgelopen is wel duidelijk. Rust is het beste medicijn. De valk is in een klein verblijf gehuisvest, waar zij haar dagen rustig op een zitstok doorbrengt. In de loop van de afgelopen twee weken is er sprake van enig herstel geweest en dat is bemoedigend, maar of haar schouder weer volledig de oude wordt valt nog niet te zeggen.

Stijve schouder

Wanneer het gewricht door littekenweefsel of permanent beschadigde banden verstijft, zal zij altijd scheef blijven vliegen. Dat staat bij slechtvalken gelijk aan een doodvonnis. De snelste vogel ter wereld moet het van spectaculaire luchtacrobatiek hebben om aan de kost te komen. Het jagen op duiven en andere snel vliegende vogels is geen eitje. Een stijve schouder heeft tot gevolg dat zij waarschijnlijk geen enkele duif meer zal weten te bemachtigen en dat haar de hongerdood te wachten staat.

Nare verrassing

Er is nog meer slecht nieuws. Terwijl onze slechtvalk in de Vogelklas rust voor haar leven, gaat het leven aan de Waalhaven gewoon verder. Op de zendmast van KPN staat een nestkast. De afgelopen jaren zijn daar flink wat van haar nakomelingen uitgevlogen. Nu zij zo pal voor het broedseizoen van huis is, zit haar mannetje alleen bij de nestkast. Of toch niet?

Eergisteren bleek dat een andere dame haar kans heeft gegrepen en zowel de nestkast, als het mannetje heeft veroverd. Terwijl onze valk in het ‘ziekenhuis’ verblijft, ligt haar man met een andere vrouw in bed. Als onze patiënt uiteindelijk volledig herstelt en weer thuis komt, staat haar nog een nare verrassing te wachten.

????????????????????????????????????