Menu
Doneer!

Opmerkelijk: albino meerkoetkuiken

12 mei 2017 – Zelfs de oudgedienden van de Vogelklas hadden dit nog niet eerder gezien: een spierwit meerkoetje. Het kuikentje – ook wel pulletje genoemd – werd koud, hongerig en verweesd in Maasdam aangetroffen. Dankzij de dierenambulance arriveerde zij snel bij de Vogelklas, waar direct met de behandeling werd gestart.

Helaas

Ondanks snelle en intensieve zorg en een verwarmd verblijf gaf het bijzondere meerkoetje na twee dagen de geest. Pulletjes van enkele dagen oud kunnen niet lang zonder de zorg van hun ouders. Waarschijnlijk werd zij te lang blootgesteld aan de elementen, waardoor zij alsnog bezweek.

Open dag

“Erg jammer” noemt Ferry van Jaarsveld, één van de vrijwilligers van de Vogelklas, het. “Natuurlijk doen we ons best om alle kuikentjes te redden, maar als je zo’n bijzondere albino in handen krijgt, zet je toch net een stapje extra.” Ferry had gehoopt de albino te kunnen tonen tijdens de jaarlijkse open dag van de Vogelklas, aanstaande zaterdag. Het Rotterdamse vogelopvangcentrum aan het Afrikaanderplein is dan te bezoeken. “Belangstellenden kunnen onze vogels komen bekijken en zien hoe wij ze weer voorbereiden op hun terugkeer in de natuur”, aldus van Jaarsveld. “Een albino-meerkoet was daarbij wel erg bijzonder geweest.”

Collectie

Ook na de dood kan het meerkoetje rekenen op de nodige belangstelling. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft aangeboden het witte pulletje op te nemen in haar wetenschappelijke collectie. Of het meerkoetje ook tentoongesteld zal worden is nu nog niet bekend.

Verstoten?

De hamvraag blijft natuurlijk hoe het pulletje haar ouders kwijt kon raken, maar daar kan niemand met zekerheid op antwoorden. “Mogelijk is ze door haar ouders verstoten, omdat ze er anders uit zag” verklaart van Jaarsveld. “In de natuur is men niet zo ruimdenkend.”