Menu
Doneer!

Revalidatie in een hangmat

8 december 2019 – In het verleden zijn er al eens ervaringen uitgewisseld tussen de Vogelklas en het Bonaire Wild Bird Rehab. Destijds ging het om een flamingo die niet meer kon staan. Dat lukte toen met behulp van een grote bak water en ‘watertherapie’.

Vogels met lange stelten die niet meer in de benen kunnen komen, hebben uiteraard hulp nodig. Niet meer op de poten kunnen staan, wil niet altijd zeggen dat de oorzaak een breuk is. De vogels kunnen ook een beschadiging aan de spieren hebben. Dit heet ‘capture myopathie’ en betekent dat de bloedtoevoer in hun lange poten is verminderd waardoor de spieren onvoldoende energie krijgen.

Door de vogel in een diepe bak met (warm) water te plaatsen, kan de vogel, gedragen door het water, zijn spieren oefenen. Zo kan de vogel langzaam herstellen en vaak na een paar dagen weer zelf stabiel staan.

In Bonaire worden met name flamingo’s opgevangen en daar komt dit probleem dan ook vaker voor. Speciaal voor deze flamingo’s is er een hangmat ontwikkeld. De flamingo wordt gedragen door de hangmat en kan zijn poten weer strekken en gaan gebruiken. Voor de reigers in de Vogelklas stuurde de rehab in Bonaire een hangmat op.

Afgelopen maand werd een blauwe reiger gebracht die niet kon staan. Bij hem kon de Vogelklas deze hangmat testen. Met succes! De reiger hing heerlijk comfortabel in de hangmat terwijl hij zijn lange benen weer op gang probeerde te krijgen. De reiger werd in zijn hangmat ook boven een bak met water gehangen, zodat hij in alle rust kon watertrappelen. Elke dag oefenen, zorgde ervoor dat hij langzaam sterk genoeg werd om op zijn benen te staan. Vorige week is de reiger weer losgelaten.

Collega-vogelopvangcentra kunnen contact opnemen via info@vogelklas.nl voor een hangmatvoorbeeld.