Menu
Doneer!

Volop zwanenseizoen

3 november 2019 – In deze periode worden veel jonge (juveniele) zwanen door hun ouders de sloot of singel uitgestuurd om op eigen zwemvliezen te gaan staan. Deze juveniele zwanen komen dan op de gekste plekken terecht: wandelend over drukke verkeersrotondes of waggelend in een woonwijk. Ook lukken hun eerste vluchten niet altijd goed. Veel jonge zwanen komen na mislandingen geschaafd, gekneusd of met breuken bij de Vogelklas binnen.

In de opvang worden ze, als het enigszins kan, in een bassin bij andere zwanenpatiënten geplaatst. Soortgenoten zijn geruststellend en zij helpen om de weg te vinden in de onbekende omgeving. Wanneer een juveniele zwaan in een groep wordt geïntroduceerd, gaan alle zwanenkopjes verwelkomend omhoog. Zo’n nieuwe jonge brokkenpiloot wordt eigenlijk altijd vriendelijk ontvangen.

Bij adulte (volwassen) zwanen kan de ontvangst net iets anders zijn. Soms is het meteen liefde op het eerste gezicht. Het bassin verandert dan in een zwanenmeer en na een dansje, bellen blazen en verlegen aan veren peuteren is de verkering vervolgens ‘aan’. Zwanen knappen vaak op van een nieuwe liefde in de opvang, omdat ze dan bijvoorbeeld weer (beter) willen eten en zich goed verzorgen: een soort therapeutische verkering dus.

Dat wil niet zeggen dat deze zwanen voor altijd bij elkaar blijven. De kans is groot dat ze na vrijlating naar hun eigen partner terugkeren. Zwanen zijn namelijk wel degelijk trouw. Alleen, in moeilijke tijden heeft iedereen warmte en liefde nodig en zwanen doen daar simpelweg niet moeilijk over. Een mooie boodschap die dagelijks te zien is in de Vogelklas.