Menu
Doneer!

Update 28 juni – 8:30 uur: Eindelijk wassen en toch ook euthanasie

28 juni 2018 – Eindelijk! De eerste groep van 75 knobbelzwanen kon gisteren van de Vogelklas naar Noodhospitaal Maeslantkering. Via de centrale coördinator kwam het verzoek direct een partij zwanen te leveren. Daar zullen ze worden gewassen en kunnen ze hun verdere revalidatie afronden. Er zitten nu nog 187 zwanen in de Vogelklas, die naar verwachting vandaag ook over zullen gaan.

De afgelopen dagen heeft de Vogelklas in totaal 283 zwanen opgevangen. Daardoor zaten alle hokken vol met vogels die moesten stabiliseren. Het gevolg was dat er geen mogelijkheden meer waren om ook in de Vogelklas te gaan wassen. Met de bouw van het noodhospitaal is dat nu opgelost.

Door nu alle zwanen af te voeren, komt de Vogelklas de komende dagen leeg te staan. De medewerkers van de Vogelklas gaan meedraaien in het noodhospitaal om het werk voort te zetten. Daarmee versterken wij de nu al aanwezige teams van onder andere Ecomare en VOC Oostende.  Het is de bedoeling dat het noodhospitaal vanaf nu verder gaat als de voornaamste locatie voor de opvang van olievogels.

Helaas hebben niet alle zwanen het er levend vanaf gebracht. Een aantal zwanen en ook meerkoeten waren in shock toen zij in de Vogelklas aankwamen. Deze vogels waren volledig besmeurd en hadden geen reële kans op overleven. Daarop is in overleg met de collega’s van de Maeslantkering besloten de dieren uit hun lijden te verlossen.

De eerste zwanen die van de Vogelklas naar de Maeslantkering mogen, wachten geduldig op hun transport.