Menu
Doneer!

Visdraadvogels

19 januari 2015 – De Vogelklas is druk bezig om alle cijfers van 2014 in kaart te brengen. Net als vorig jaar hebben we ook eens gekeken naar het aantal vogels dat slachtoffer is geworden van vishaken & draden, maar ook touwtjes en dergelijke. De trieste balans is dat we in 2014 meer dan 100 vogels binnen kregen, die slachtoffer werden van een vishaak, visdraad, touw, ander draad of een stuk net om of in hun lijf.

Bij 19 vogels hebben we één of meerdere haken uit hun lijf verwijderd. Bij 37 vogels is er visdraad van hun lijf geknipt. Het waren vooral watervogels en meeuwen, maar we hadden ook een kauw en een merel met een vishaak in hun lijf. Sommige vogels waren verdronken, overleden later of moesten alsnog geëuthanaseerd worden. Met name de draden veroorzaken diep ingesneden wonden waarbij pezen en spieren kapot gaan of ledematen kunnen afsterven. Gelukkig konden we ook een groot deel na herstel weer loslaten.

We wijzen er maar weer eens met klem op dat het achteloos laten slingeren van visdraden en haken, maar ook andere touwtjes, draadjes, garen en netten vogels fataal kunnen zijn. Gooi afval niet op straat, laat het niet buiten achter…maar ruim het op! Er is altijd wel ergens een prullenbak in de buurt. Of neem het mee naar huis en gooi het daar weg.