Menu
Doneer!

Vogelgriep in Rotterdam

14 november 2016 – Vogelgriep in Rotterdam

[update 15-11-2016]

In een vandaag vrijgegeven kamerbrief van staatssecretaris van Dam van Economische Zaken staat dat vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen onder gehouden wilde eenden in een klein dierenpark in Rotterdam. Deze variant van het vogelgriepvirus is zeer besmettelijk voor vogels, maar heeft nog nooit een mens ziek gemaakt, aldus GGD Rotterdam-Rijnmond.

Voorlopig geen rondleidingen

In de Vogelklas wordt gewerkt volgens een strikt protocol voor hygiëne om vrijwilligers en medewerkers te beschermen tegen ziektes die door vogels overgedragen kunnen worden. Deze maatregelen zijn voldoende en hoeven volgens de GGD niet aangescherpt te worden nu vogelgriep is geconstateerd in de regio.

De door de staatssecretaris afgekondigde aanvullende maatregelen worden in de Vogelklas al steevast toegepast: alle vogels zijn in gesloten verblijven gehuisvest. De enige aanvulling is dat de komende tijd geen rondleidingen in het asiel zullen worden gehouden.

Wat te doen als u een zieke of dode vogel vindt?

Wanneer u een zieke of gewonde vogels heeft gevonden kunt u deze langs brengen bij de Vogelklas. Zie ook: dier gevonden. Lukt dat niet? Neem dan contact op met de meldkamer van Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid op 0900 112 00 00.

Neemt u bij de vondst van een dode vogel contact op met gemeente Rotterdam door te bellen naar 14010. Raak dode vogels niet met uw blote handen aan.

Was na contact met wilde vogels (zoals altijd) uw handen goed.

img_-as1u06

Medewerkers van de Vogelklas dragen beschermde kleding wanneer zij met zieke vogels werken.