Menu
Doneer!

Update 26 juni 08:00 uur

26 juni 2018 – Na een eerste hectische dag op 24 juni, waarin 241 besmeurde zwanen binnen kwamen, verliep dag 2 van het incident gelukkig een stuk rustiger. De focus werd gelegd op het stabiliseren van de dieren.

Alle zwanen hebben tweemaal een zoutoplossing toegediend gekregen met een sonde. Een slang in de keel. Dat is onprettig, maar in dit geval noodzakelijk. Door de stabilisatie proberen wij te voorkomen dat de afweer van de zwanen afneemt. Dat kan snel gebeuren wanneer de dieren stress ondervinden en dat was er genoeg voor ze de afgelopen dagen. We proberen te voorkomen dat de dieren na het wassen allerlei kuren oplopen, zoals luchtweginfecties en gewrichtsontstekingen. Daar zijn watervogels erg vatbaar voor bij olie-incidenten.

Na dag 2 lijkt het erop dat onze vogels het goed doen. Het is nu zaak ze stabiel te houden tot er gewassen kan worden. Daarvoor staan wij in nauw contact met de coördinatoren van Rijkswaterstaat. Nu ze ook de tweede nacht goed doorgekomen lijken te zijn, kunnen we melden dat we ruim 260 zwanen gereed hebben voor de wasstraat.

Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Vogelklas aan het eind van de dag bezocht. Zij heeft kennis genomen van de toestand waarin de vogels verkeren en het werk dat verricht is. Zij heeft de medewerkers van de opvang gecomplimenteerd met hun werk.

De feiten op een rij:

De Vogelklas heeft nu 266 zwanen in de hokken zitten

Daarnaast ook nog eens vier ganzen en twee (jonge) meeuwen. Allemaal met olie besmeurd.

Een aantal dieren kwam maandag ernstig verzwakt en zwaar besmeurd binnen. Sommige van die dieren, waaronder meerkoeten, een eend en een paar knobbelzwanen, zijn daarom na overleg geëuthanaseerd.

De overige zwanen doen het naar omstandigheden goed, er lijken geen complicaties te zijn.

Minister Nieuwenhuizen op bezoek in de Vogelklas.