Menu
Doneer!

Vogelklas verminderd bereikbaar door grote drukte

4 juni 2020 – Vogelopvangcentrum Vogelklas Karel Schot in Rotterdam wordt overspoeld door een enorme stroom jonge vogels.

In mei en juni stromen de opvangcentra in Nederland altijd vol met jonge vogels. Veel vogels worden met de beste bedoelingen opgeraapt door bezorgde mensen, maar vaak is dat niet nodig. Onthutste oudervogels zoeken met een bek vol wormen naar hun verdwenen kuikens die net aan de dierenambulance zijn meegegeven. Met voorlichting proberen dierenambulances, opvangcentra en de Vogelbescherming mensen te laten inzien dat deze vorm van ‘chicknapping‘ niet de bedoeling is.

Dit jaar is er meer aan de hand. Het aantal jonge vogels is groter dan normaal. Een effect van de corona-lockdown? Misschien, want mensen zijn meer thuis en hebben daardoor meer oog voor ontheemde kuikens in de straat. Maar ook de droogte die Nederland teistert, eist z’n tol. Daardoor zijn insecten schaars en zitten de wormen onbereikbaar diep.

Een pijnlijk effect van de coronacrisis is daarnaast dat de Vogelklas een aangepaste werkwijze hanteert. De medewerkers houden anderhalve meter afstand tot elkaar, waardoor minder personen in dezelfde ruimte kunnen werken. Verder neemt de voorraad beschermende middelen, zoals mondkapjes, zienderogen af.

Vanwege deze omstandigheden werken de medewerkers van de Vogelklas nu overuren. Het is alle hens aan dek. Het gevolg is dat de Vogelklas de komende tijd minder goed telefonisch bereikbaar zal zijn. Wie een hulpbehoevende vogel heeft gevonden, kan nog wel altijd bij de Vogelklas terecht. De Dierenbescherming heeft op een rijtje gezet waarop u moet letten. Ook dierenambulances hebben het overigens drukker dan normaal. Laat een vogel daarom niet ophalen, maar breng hem zelf naar ons aan het Afrikaanderplein.